Zamieszczamy tutaj fragmenty e-maili, listów i opinii przesłanych do  nas. 

Są dla nas bardzo ważne - upewniają nas w przekonaniu, że to co robimy  ma sens!  

Dedykacja od Wiesława Budzyńskiego - biografa Krzysztofa Baczyńskiego

"Nikt nie zrobił tak wiele dla upamiętnienia postaci Baczyńskiego, co Wy...."

Halina Jędrzejewska-Dudzik  ps. "Sławka"

Profesor Witold Kieżun, ps. "Wypad". Wielki Polak, bohater Powstania Warszawskiego, wybitny polski prakseolog, doktor honoris causa Uniwersytetu Jagiellońskiego :

Krystyna Deczkowska, żona przyjaciela Krzysztofa Kamila Baczyńskiego - Bogdana Deczkowskiego, ps. "Laudański":

 

Mateusz Michalak:

Szanowna Pani Barbaro.

Chciałbym serdecznie Pani pogratulować wczorajszego występu.
Była Pani ( I nadal jest) wspaniała! Kiedy usłyszałem Panią na żywo, ciarki przechodziły mi po plecach. Ma pani głos którego mogą pozazdrościć inni artyści.
Zaraz po koncercie pojechałem z mamą i z Panią Kasią do Pana Profesora.
Pan Profesor miał dobry humor i czuł się dobrze. Był bardzo szczęśliwy, że go odwiedziliśmy. Kiedy opowiedzieliśmy mu co się działo na koncercie niemalże "skakał z radości". Nie widać było po nim, że coś mu dolega.
Ja sam czułem się wręcz niesamowicie kiedy przy nim stałem i słuchałem go. Miałem wrażenie, że jego energia przeszła na mnie!
Niestety nie najlepiej się dziś czuję gdyż przewiało mnie w kościele.

 

Ale uważam, że warto było przyjść i spotkać tak wspaniałą osobę jaką jest Pani oraz Pan Profesor.

Z wyrazami szacunku oraz pozdrowieniami
Mateusz Michalak

08 luty 2015

 

 

 

Stowarzyszenie Narodowo - Patriotyczne "Rota"

jako organizator Polskiego Festiwalu Pieśni, Piosenki i Poezji Patriotycznej "Bogu i Ojczyźnie" pięknie dziękuje Pani Barbarze Figurniak z Krakowa za tak piękny występ. Występ na bardzo wysokim poziomie pokazującym wielką kulturę patriotyczną i także zachowanie patriotyczne pokazujące jak się zachować w czasie nie tylko na samym występie lecz i poza Festiwalem.  Patriota nie krytykuje lecz pracuje całym sercem nie dla własnych i grupy interesów, lecz dla Polski, nie dla PODIUM lecz dla Polski.

9 lipca 2014 r.

 

Sławomir Pocztarski, por.Armii Krajowej ps."Bóbr", bohater Powstania Warszawskiego

To Pani nas pobudza do przybliżenia Wszystkim walki o Niepodległość w okresie II wojny światowej. O uczczenie poległych Bohaterów i aby ta Niepodległość trwała taka, o której marzył KAMIL BACZYŃSKI .

To Wy, Drodzy Państwo jesteście Bohaterami Współczesnych Czasów.

Przed chwilą (...) zobaczyłem w "FB" pani sceniczno patriotyczny dar dla naszego ducha i pamięć dla wspaniałego Żołnierza AK, Poety, Wielkiego Poety Kamila Baczyńskiego.  Proszę przyjąć Najwyższe Słowa Uznania za twórczość, aktorstwo ale przede wszystkim za miłość, którą obficie darzy Pani swoich rodaków gotowych oddać życie dla Ich Matki-Kochanej Ojczyzny.

Nie mogę ochłonąć z podziwu. Pani Basia rodem z Krakowa (..) wokalistka scen krajowych, nie tylko nam powstańcom ale i wszystkim codziennie, przypomina walki powstańcze z dokładnością wojskową. Ile to pracy i zaangażowania, ale przede wszystkim wyrazu patriotyzmu  (..) w imieniu moich Koleżanek i Kolegów z całego serca dziękuję.

24.08.2013

Nisko kłania się por.Sławomir Pocztarski,  ps."Bóbr" - Zgrupowanie Żywiciel AK,  Kompania Żbik Pluton 215.w Powstaniu Warszawskim, 15 letni chłopak z długoletnim stażem w "Szarych Szeregach" - ZHP w konspiracji.

29.07.2013

 

 

 

LO im.J.Kochanowskiego w Muszynie

(...) Artyści z Krakowa zaczarowali publiczność, która z zainteresowaniem wysłuchała autorskich interpretacji. Możemy śmiało powiedzieć, że była to bardzo oryginalna lekcja polskiego (...)

25 lutego 2014

 

Zbigniew Poręba

Dot. muzyki do wierszy K.K Baczyńskiego :  Myślę, ze to nie jest muzyka, ale interpretacja Aniołów.

16.02.2014,10:34

 

Janina Małgorzata Buczek,

Muzeum Powstania Warszawskiego

Pani Basiu,
najważniejsze kochać to co się robi - Pani najlepiej wie jak to jest! Kiedy wychodzi Pani na scenę, to jest Pani cała muzyką! Nie ma znaczenia czy scena ma dwa metry czy dwieście, a słuchają dwie osoby czy dwa tysiące - to jest szczęście.

24.01.2014

 

Agnieszka Pawelec,

Muzeum Powstania Warszawskiego

Przez Pani twórczość i zaangażowanie "zasiewa " Pani  dobro w ludziach.  Dziękuję za (..) szacunek dla naszej historii i kultury. Pozdrawiam serdecznie.

19.01.2014

 

Irena Zielińska -poetka

Pani Basiu Kochana, witam. " Otwarcie przemian" -to, że słowa cudne, nie muszę pisać, ale Muzyka jakaż i głos delikatny, subtelny.... Tak tylko może się otwierać Prawdziwe Piękno - skromnie i spokojnie, ale na Oścież......No słów mi brak...... Pozdrawiam najserdeczniej i płaczę. Dziękuję.

03.01.2014

 

 

Andrzej Zarycki, kompozytor

Szanowna Pani Barbaro...(..) Cieszy mnie Pani opinia na temat piosenki ("Imię Twe"), jak i to, że Pani ją śpiewa. Proszę wykorzystać energię do tych wielce chwalebnych czynów, o których czytałem na Państwa stronie. Piękna to idea. (..) Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów. Życzę, aby ten Rok był wypełniony radosnymi ziszczonymi planami.

Kłaniam nisko... Andrzej Zarycki.

04.01.2014

 

Sławomir Pocztarski ps. Bóbr, Powstaniec Warszawski

JEŻELI KTOŚ BARDZO MĄDRY W POLSCE UZNA, ŻE NALEŻY SIĘ WYSOKIE ODZNACZENIE ZA POPULARYZACJĘ POEZJI KK BACZYŃSKIEGO W POLSCE I NA ŚWIECIE ORAZ ZA TAK WIELKĄ MIŁOŚĆ JAKĄ DARZYCIE PAŃSTWO TEGO NIEZWYKŁEGO POWSTAŃCA WARSZAWY - TO TAKIE ODZNACZENIE NALEŻY SIĘ PANI I ZESPOŁOWI Z KRAKOWA.

sławek ps.bóbr
23.01.2014

 

 

OPINIA POD NASZYM ARTYKUŁEM O POBYCIE BACZYŃSKIEGO NA WYSPIE SOLTA (DALMACJA):

 

Baczyński "Szczęśliwe drogi" i tajemnica Zatoki Siedmiu Kaszteli
 

Artur Hampel, Trójmiasto

Wykonaliście świetną robotę i nie myślę tutaj wyłącznie o konstrukcji samego artykułu, ale o tym, jak bardzo i w jak krótkim czasie pozyskaliście sobie sympatię tamtejszej ludności. Wasza inicjatywa związana z tablicą pamiątkową zasługuje na ogromną pochwałę. Dokonaliście dla poety na tamtej ziemi więcej w ciągu tych paru dni, niż uznani polscy historycy literatury wraz z wszystkimi ministerstwami przez całe dziesięciolecia. Doskonały materiał !

22.08.2013

 

Marek Chorążewicz, Łódź

Wielkie dzięki za Wasz wkład w utrwalaniu twórczości Kamila Baczyńskiego. Jego bezsensowna i przedwczesna śmierć nie dała mu nacieszyć się życiem. Barbaro i Mateuszu (...) - chapeaux bas.

06.08.2013

 

Katarzyna Bartkowska

Gratuluję! Wierzę, że to było piękne i rzadkie wydarzenie! Chwała artystom, którzy tworzą takie piękne projekty!

05.08.2013
 

Rafał Migoń, Elbląg 

Mam przyjemność po raz kolejny pogratulować wspaniałego wydarzenia muzycznego Barbarze i Mateuszowi i podziękować autorce za recenzję. Nie mam takich zdolności, by napisać podobną recenzję, ale w całej pełni się z nią zgadzam. Tym bardziej, że należę do szczęśliwców, którzy znają nagrania z tej płyty. Wywołuje ona we mnie te same odczucia. Wzrusza. Kiedy konferansjer zapowiada kolejne utwory, już czuć, że każdy utwór to wielkie wydarzenie. Pani Basia Figurniak doskonale wykonuje poezję. Miałem też szansę usłyszeć w jej wykonaniu "Wiersze wojenne" do muzyki Koniecznego (ten utwór wykonywała Ewa Demarczyk). To wykonanie jest równie poruszające jak pieśni z płyty "Promienie". Muzyka Mateusza Jarosza jest dla mnie wielką tajemnica. Słuchałem utworów na jego stronie, jest tam taka różnorodność. Każdy utwór ma swoją tajemnicę. Mam nadzieję, że kiedyś Mateusz zdradzi tajniki tych utworów. Młodzież, która słuchała koncertu w II LO w Krakowie miała niezwykłą ucztę duchową. Widać to trochę na zdjęciach.

05.08.2013
 

Barbara Romer Kukulska, Szwajcaria

 Wielki szacun Pani Barbrze Figurniak i autorce. Proszę , proszę, autorka W24 nie tylko podróżnikiem, himalaistką. Serdecznie życzenia dalszej owocnej działalności.

04.08.2013

 

Maria Majcher, Kraków
Podziwiam, doceniam i gratuluję talentu i zaangażowania zarówno Basi Figurniak jak i Mateuszowi Jaroszowi (...)

04.08.2013

 

Beata Chojnacka, Wołomin

Wrażliwość z jaką twórcy płyty PROMIENIE dokonują  interpretacji wierszy K.K.Baczyńskiego jest godna podziwu. Nie jest to śpiew dla samego śpiewania. Pojawia się wrażenie żywej przestrzeni, takiej na wyciągnięcie dłoni. Czuje się wręcz atmosferę tamtych miejsc i tamtych dni. Słucham utworów z płyty w domowym zaciszu. Mam tu tę przewagę, że nikt nie powstrzymuje moich łez. (...) Łzy przynoszą oczekiwane oczyszczenie.

Oczywiście, wszystko to utwierdza, że p. Barbara wraz z p. Mateuszem przywołują żywą istotę, która wrze wewnętrzną energią. Intrygują. Chyba nawet sami nie zdają sobie sprawy - jak bardzo!

17.07.2013

 

Małgorzata Riedel

Wpaniałe słowa dające do myślenia i przepiękna Pani interpretacja! Pani Basiu, przepiękne te piosenki!! szczególnie jak człowiek słyszy, że ""ciężko mu nosić Boga"" to czujesz wyciszenie!!  Jeśli one trafiają do tych młodych ludzi tak jak do mnie, to można Pani pozazdrościć tej wspaniałej misji, która jest wykonana jako podarunek dla polepszenia tego świata!! Dziękuje Pani za nie i ... NIECH żyje MUZYKA i Ci, którzy ją kochają !!!!!

12.07.2013

 

Bogumiła Sarnowska
Dziękuję twórcom projektu za Baczyńskiego. ..dodam tylko, że macie Państwo "klucze" do świata nowej wrażliwości. Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć płytę. Trzeba wieszczyć o takich przedsięwzięciach artystycznych.

24.03.2013

Urszula Kubiczek​​, Wolbrom

Jestem w trakcie słuchania tej wspaniałej kompozycji. Płyta jest pełna delikatnych dźwięków, które płyną z każdej piosenki. A w nich piękna i mądra treść w postaci poezji. Włożyli Państwo w tą płytę "serce". Dopracowana jest w każdym calu, osobiście porusza mnie  swoją prostotą, skromnością i  nie pozwala mi się od niej oderwać.

24.03.2013



Jadwiga Gładyszowska Tomczyk, Kraków

Ukojenie - piękny głos, piękna muzyka i świetna aranżacja....podoba mi się wszystko :-) pozdrawiam serdecznie :-)

23.03.2013

Ryszard S., Szczytno

..."Deszcz jak siwe łodygi" - to naprawdę piękna pieśń, spodobała się już przy pierwszym słuchaniu. Ma przejrzystą, zwartą kompozycję, magiczny tekst a śpiew to więcej niż interpretacja - to medytacja...​

18.03.2013

 

Maria Pajzderska,

powstaniec warszawski (cytat z Facebook'a) :

 

"...cisza i spokój jaki zapanował po 23 -j pozwolił mi wreszcie słuchać , wsłuchiwać się i przeżywać do 3-ej . nawet nie jestem ani zmęczona ani śpiąca. To były naprawdę piękne godziny, dziękuję Wam Kochani. Poezję można czytać i zachwycać się nią,ale śpiew poezji daje możliwość, choć probowania zrozumienia. Tu jest wielką pomocą muzyka, "podpierająca" wyobraźnię, lub nawet ją tworząca. Nie przypuszczałam, że interpretacja znaczy tak wiele, tonacja, nasilenie,czy "zawieszenie " na moment tak zmieniają "utarty" odbiór. Jesteście Obydwoje cudowni, nie nie nie przesadzam !!!! Słuchałam na YOUTUBE niektórych częsci "Oratorium" - WIELKIE DZIEŁO , tak dziwnie "osobiste" (proszę mi wybaczyć jeśli coś głupio piszę). że momentami miała uczucie jakbym czytała list - nie do mnie pisany.
 Bardzo szczerze zachwycam się twórczością, ktorą obydwoje Państwo tworzycie.
 A na koniec nie tylko pozdrawiam ,przesyłam serdeczne uściski !!!!!!!" 

 

Joanna Chojnacka, Warszawa

...Chciałam bardzo podziękować, za możliwość przeżycia tak pięknych chwil z Państwa nagraniami, jestem naprawdę pod wrażeniem!​

Nie znajduję większej przyjemności, niż chwila odpoczynku i refleksji, dlatego kiedy w końcu miałam okazję usiąść i przesłuchać płyty „Promienie” poczułam się całkowicie porażona przez ogrom uczuć, jakie Pani Barbara Figurniak włożyła w wykonanie pieśni do utworów Baczyńskiego. Tu i ówdzie słyszy się czasem wykonania, ale żadne nie było jak dotąd tak prawdziwe. Wspaniała interpretacja. Słowa zapisane prawie siedemdziesiąt lat temu odżywają i stają się przesłaniem dla współczesnego odbiorcy. Zresztą do przesłuchania płyty zachęciłam także kilku moich znajomych, osoby młode i wcześniej nawet nie zainteresowane twórczością poety, wszyscy byli poruszeni. Dlatego składam gratulacje i mam nadzieję, że będą Państwo dalej przybliżać swoim słuchaczom tak wielkie dzieła, jakimi niewątpliwie są wiersze Baczyńskiego, w tak wspaniałej interpretacji. Z całego serca polecam te pełne pasji nagrania wszystkim, którzy jeszcze nie mieli okazji udać się na koncert.


Mam nadzieję, że niedługo będę miała okazję sama wybrać się na Państwa koncert i posłuchać na żywo tych wspaniałych utworów.​


​17.03.2013

 

Tomasz Kin
Muzyka wyjątkowa trafiająca do serca wzruszająca. Piękny głos Pani Barbary jeszcze bardziej potęguje moje odczucia. Nowa płyta ,to prawdziwa perła. Życzę każdemu, żeby ją odkrył.


16.03.2013

Małgorzata Dąda

Urzekający głos i aranżacja, brawo za pomysł i niepowtarzalną interpretację wierszy K.K. Baczyńskiego
10.03.2013

Jan Godyn, Sandomierz
Ciepły, przejmujący głos i jakże pomysłowa aranżacja!

Mój ulubiony poeta. Nareszcie nie tylko w słowie pisanym, ale i w żywym przekazie wokalnym :) Dziękuję Wykonawczyni za zaangażowanie w propagowanie twórczości tego poety i przybranie jego słów w tak inspirującą oprawę muzyczną.
Wysłuchałem wszystkich utworów i sprawiło mi to wielką przyjemność. Jako osoba z branży muzycznej stwierdzam jedno - ta wykonawczyni jeszcze nie raz nas zaskoczy i zachwyci. Polecam wszystkim, którzy lubią obcować z pięknem.
Ta poezja ma w sobie coś nieziemskiego, a zarazem tak bliskiego, znanego, ludzkiego.. Do tego ten wokal i smyczkowe brzmienia.. Genialna mieszanka. Nie mogę się nasłuchać. Bardzo przejmujący wokal i ogromne wyczucie aranżera dla tak podniosłych wierszy KK Baczyńskiego. Gratulujemy autorom i czekamy na więcej :)


09.03.2013

 

Ryszard S., Szczytno

Na początek chciałem  bardzo, ale to bardzo, bardzo podziękować za płytę i te wzruszenia, które w nas wywołuje ten śpiew. To nie jest łatwa muzyka, to nie jest łatwa poezja, ale wśród zalewu komercji jest jak ożywcze źródło, z którego można czerpać i czerpać...

Pan Jarosz jest szczerym twórcą, jego muzyka płynie prosto z serca (żadnego emocjonalnego fałszu - a przecież jak sądzę - robiąc muzykę do wierszy Baczyńskiego można było przeintelektualizować, wyjść z muzyką na pierwszy plan, przed tekst). Uważam, że dzięki interpretacji zachowana została doskonała proporcja między słowem a muzyką.
Wielki szacunek do tego, co razem zrobiliście i szkoda, że nie możemy posłuchać  "na żywo" !!!
Bardzo lubię wracać do tych pieśni i ciągle odkrywać w nich coś nowego, co poprzednio gdzieś umknęło, do czego jeszcze nie "dojrzałem"...


26.02.2013

​Józef F., Poznan

Nareszcie Baczyński doczekał się godnej siebie muzyki i interpretacji. Dawno nie słyszałem tak pięknej muzyki polskiej, która wzmacnia znaczenie słów Poety. Można jej słuchać i słuchać a za każdym razem zdaje się być piękniejsza. Odkrywam bez końca coś nowego. Śpiew na najwyższym poziomie przekazu. Przecudny głos i duże możliwości wokalne.
Piękny gest ze strony Artystów.
Gratulacje i ukłony.

 

25.02.2013



Iza Bagińska, Warszawa

Piękne wykonanie... wrażliwość, która aż dech zapiera... BRAVO!

Przyjadę chętnie na koncert, żeby posłuchać na żywo :-)​​

 

25.02.2013

Piotr M., Szamotuły
Witam.
Bardzo Pani dziękuję i jednocześnie gratuluję, czapki z głów!
Pozdrawiam.


21.02.2013r.



Barbara S., Connecticut, U.S.A.

Dear Basia,
I received your CDs yesterday!  I am listening now and many times already!  I love all the songs!  You sing beautifully and Mateusz's music is amazing!  Thank you very much!  I will play your CD for all my Polish friends and family here in the USA.
Thank you again, Basia!  I love you!

 

15.02.2013



Paweł B., Szamotuły
Jestem pod wrażeniem ogromnym !

 

14.02.2013



Lucyna S., Kraków
Od kilku dni słucham Pani Baczyńskiego. To ogromne przeżycie.
Pani subtelna, wyciszona interpretacja jest przejmująca. Barwa głosu wspaniała, modulacja. Muzyka znakomita. Jestem zachwycona! Mogę słuchać i słuchać. Skąd takie uzdolnienia? Najserdeczniej pozdrawiam

 

07.02.2013



Katarzyna Gąsiorek, Kraków, 

Dziękuję za możliwość uczestnictwa w nastrojowym spotkaniu z poezją K.K.Baczyńskiego, przedstawioną w zupełnie nowym świetle i mam ogromną nadzieję na ponowne takie przeżycie już wkrótce...!


29.02.2013



Ewa i Jerzy K., Kraków
Szanowna Pani Barbaro,
Bardzo dziękujemy za świetną poezję śpiewaną przez Panią i możliwość przeżywania Ducha Baczyńskiego.
Gratulując wspaniałego występu, serdecznie pozdrawiamy.

 

28.01.2013



 

Magdalena Bodurka, Kraków

Dziękuje za cudowny wieczór, wieczór z Baczyńskim którego poezja jest mi bardzo bliska. Uwielbiam ją i chłonę całą sobą !!! Wykonanie pieśni przez panią Barbarę Figurniak było mistrzowsko zrobione. Połączone z muzyką pana Mateusza Jarosza - genialne. Oddało całkowity  charakter twórczości Baczyńskiego. Wielkie ukłony i podziękowania za ten magiczny czas.

​Ściskam was mocno

 

26.01.2013



Mariusz Łuniewski, Kraków

Chciałem raz jeszcze podziękować, za możliwość współtworzenia tego -myślę- niezwykłego wydarzenia. Po kilku odsłuchaniach płyty podtrzymuje moje zdanie - bardzo dobra muzyka, świetny dobór tekstów.
Trzymam kciuki za inicjatywę.


23.01.2013



Tomasz Król, Żory

Piękne wiersze ubrane w piękną muzykę. To bardzo trafny wybór wierszy ,które oplecione zostały przeróżnymi dźwiękami. ​​​​Pieśni to jakby promienie pośród ​​​​​​nocy,ciemności która ogarnęła świat. Jak promienie słońca, które ​​​​​​czasem mają trudność przebić się, by zabłysnąć. Wszystkie ​​​​​promyczki podobają mi się, niektóre już są ulubione. No i głos ​​​​​​Pani Barbary wyjątkowy, jakby stworzony do pieśni.​​​​​​​
Życzę powodzenia ,sukcesów i wielu natchnień w przyszłej pracy nad nową muzyką.​
Pozdrawiam serdecznie.


23.01.2013



Ewa Ś., Kraków

Pani Basiu,
słucham właśnie  pani utworów, na początku pojawiło się wzruszenie, po kilkukrotnym przesłuchaniu - utwory dają dużo do myślenia, wprowadzają w stan relaksacji. Tekst jest przepiękny i ten głos! Pani Basiu, ma Pani piękny głos idealnie pasuje do tych utworów. Muzyka (ścieżka dźwiękowa) idealnie się komponuje, stwarza swoisty klimat (utwór Kołysanka jest przecudowna) zaczynam żałować że wcześniej nie interesowałam się twórczością Baczyńskiego.
Nie spodziewałam się aż tylu emocji przy słuchaniu utworów. Uzależniałam się od ''Kołysanki" ! :) słuchałam jej godzinami :) jestem zauroczona tym utworem!
Pozdrawiam serdecznie
Podziwiam i gratuluję sukcesu!


19.12.2013



Andrzej G.,

Dla mnie to jest w pełni profesjonalne wykonanie!
Jestem porażony.
Każde słowo pięknie brzmi. Świetna interpretacja!
Oczywiście słowa K.K. Baczyńskiego są znakomite, ale muzyka i  wokal ożywiają je i nadają inny wymiar. Całość to coś więcej niż sam wiersz. Naprawdę znakomite. Gratuluję! Daje mi to pojęcie o całości. To jest ambitne zadanie i, jak stwierdzam po wysłuchaniu Kołysanki, bardzo dobrze zrealizowane. Śpiewać Baczyńskiego to jest wyzwanie! i to jest znakomite! Wysłuchałem kilkakrotnie i bardzo, bardzo mi się podoba.
Wielkie dzięki.


06.12.2012

Sławomir Pocztarski, por.Armii Krajowej ps."Bóbr" :

Barbara Lewandowska, ps. "Wirta":

 

Dzień dobry! Kupiłam radio i nareszcie mogłam posłuchac podarowanych mi płyt z pieśniami do wierszy K.K. Baczyńskiego. Wzruszyłam się. Ucieszyłam, że takie utwory moga trafić do mlodzieży, nie tylko głośne, modne "fonośmieci". Ma Pani  sympatyczny i trafiający do serca głos, a muzyka zadziwia, że mozna ją było dobrać do trudnych strof poety.

Życze wielu oddanych, oczarowanych słuchaczy!

12 Lipca 2015

 

WPISY DO KSIĘGI PAMIĄTKOWEJ  (KLUB "RADOŚĆ", WARSZAWA) - zobacz recenzję na stronie:

 

Spektakl muzyczny w "Radości"

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now